Gratis frakt från €20
Beställs på arbetsdagar före 22:00 levereras imorgon
Gratis returer inom 14 dagar

210113

Forskare: "Höj luftfuktigheten i kampen mot Corona."

"Att höja luftfuktigheten i byggnader kan, särskilt på vintern, hjälpa till i kampen mot coronaviruset." Det anser två professorer från Delft, som får stöd av bland annat europeiska RIVM och olika forskare i hela världen. Olika nederländska medier rapporter om detta den här veckan, bland annat AD, De Telegraaf, RTL Nieuws och BNR.


Nu när temperaturen i Nederländerna långsamt sjunker minskar också luftens förmåga att hålla kvar vattenånga, vilket leder till en låg luftfuktighet. Luftfuktigheten uttrycks i procent och är optimal vid en procentandel på 50 procent, enligt RIVM. När luftfuktigheten är relativt låg sjunker viruspartiklar mindre snabbt, vilket gör att de lättare sprider sig i luften. På så sätt överförs viruspartiklar lättare och kan också tränga djupare in i lungorna.


"Ju kallare det är utomhus, desto torrare blir luften inomhus."

Bas van de Wiel

Även om det är svårt att fastställa att luftfuktigheten är låg utan en hygrometer ger låg luftfuktighet olika symtom som du enkelt själv kan känna igen. Till exempel indikerar besvär som torr hud, torra ögon eller läppar, irriterade luftvägar, huvudvärk, trötthet eller en täppt näsa att inomhusluften är (för) torr. Även statisk elektricitet och sprickor i trägolv eller trämöbler är tecken på en relativt låg luftfuktighet.


Statisk


Förutom det faktum att låg luftfuktighet orsakar irriterande besvär spelar det också en viktig roll i spridningen av covid-19 och andra virus. För att minska risken för att viruspartiklar sprids är det därför viktigt att höja luftfuktigheten i hemmet eller på kontoret. Det kan du göra effektivt med en luftfuktare, till exempel Duux Beam (Mini) eller med något av tipsen nedan:


1. Skruva inte upp värmen för högt

När det blir kallare ute är många benägna att skruva upp värmen (extra) mycket. I kombination med den redan torra utomhusluften kan det leda till att luftfuktigheten i bostaden sjunker avsevärt. Åtgärda därför orsaken till problemet och ställ inte in värmen högre än 21 grader. När du inte är hemma eller ska sova kan du skruva ner värmen ännu mer eller till och med stänga av den. Den idealiska inomhustemperaturen på natten är nämligen cirka 15 grader.


2. Lufta ditt hem

Genom att öppna fönster eller vädringsluckor oftare får du en tillströmning av frisk luft i hemmet. Eftersom utomhusluften på vintern vanligtvis är torrare än under andra årstider är det bäst att göra detta på regniga dagar. Detta gynnar inte bara luftfuktigheten utan också luftkvaliteten.


3. Gör-det-själv

Genom att placera en behållare med vatten vid ett element kan du delvis efterlikna effekten av en luftfuktare. Värmen som elementet avger gör att vattnet värms upp och avdunstar så att fuktig luft sprids i hela rummet. Du kan också låta tvätten torka på en torkställning eller duscha med dörren öppen för att få en positiv effekt på en låg luftfuktighet i bostaden.


Relaterade artiklar

Hur ska jag rengöra min luftfuktare?

Genom att regelbundet rengöra luftfuktaren förhindrar du kalkavlagringar i luftfuktarens filter eller vattenbehållare. Detta garanterar en hygienisk utgång, bättre prestanda och en längre livslängd för din produkt. Men när ska du rengöra din luftfuktare och vad är det bästa sättet att göra det? Vi förklarar det för dig steg för steg. [...]

4 fördelar med tyst och stilla nattro

Bullrig gatutrafik, sirener eller en surrande maskin i ett hörn av rummet - fullständig tystnad är ofta sällsynt på natten. Ändå är fullständig tystnad faktiskt bra för din fysiska och psykiska hälsa. Läs här om fördelarna med tystnad under natten och hur den kan förbättra ditt allmänna välbefinnande. 1. Bättre sömnkvalitet Buller [...]

Andas liv i ditt hem